A fogbeültetés menete

A hiedelmekkel ellentétben a fogászati implantáció – más néven fogbeültetés – a legkíméletesebb szájsebészeti eljárás. A fogeltávolítással és a legtöbb szájsebészeti műtéttel ellentétben, a fogbeültetés tized milliméterekre precízen tervezett beavatkozás. Nincsenek rendellenes görbült, rendellenes gyökerek, nincs vésés és durva beavatkozás … nincs semmi olyan beavatkozás a műtét közben, ami félelemre adna okot.

A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik és szinte soha nem jár fájdalommal. A nyugalomban levő, gyulladásmentes csontszövet -ellentétben a gennyes, gyulladt fogakkal- tökéletesen elérzésteleníthető. A fogászati kezelésekben használatos helyi érzéstelenítőkkel (Ultracain, Lidocain) tökéletes fájdalom mentességet lehet elérni, de persze szükség esetén ennek a dózisnak a többszöröse is alkalmazható. Egy implantátum behelyezéséhez csupán 1,5-2 cm-es metszést ejtünk a nyálkahártyán. Az íny óvatosan félretolva, egy kis gömbfúróval megjelöljük az csavarimplantátum tervezett helyét. A fúrást nem a fogászati egységkészülék fúrójával, hanem egy speciális (sebészi készülék) végezzük, mely steril fiziológiás hűtéssel és precízen, digitálisan szabályozható paraméterekkel (fordulatszám, nyomaték, hűtés stb.) rendelkezik.

Egy nagyon vékony fúróval, a digitális panoráma röntgen képen pontosan kimért hosszúságú furatot készítünk a csontba. A fúrást megismételjük egyre növekvő átmérőjű fúrókkal, míg el nem érjük a csontkínálatnak megfelelő átmérőt (3-6mm). Fúrás közben enyhe rezgésen kívül semmi nem érezhető.

A tiszta titánból készített csavar 0.2 mm-rel nagyobb átmérőjű a furatnál, így a menetek segítségével könnyen, de stabilan becsavarható a csontba.

A titán csavar behelyezését követően az implantátum felett összevarrjuk az ínyt fel nem szívódó ún. atraumatikus fonallal. A varratokat az 5.-7. napon távolítjuk el. A varratszedés fájdalmatlan 1-2 perces beavatkozás.

Az implantátumból ekkor semmi nem látszik ki, emiatt a korábban készült fogsorok, fogpótlások a fogbeültetés után akadály nélkül viselhetők.

A három hónapos gyógyulás (ún. osseointegráció) után pár milliméteres metszéssel feltárjuk az implantátumot, és egy gyógyulási csavart csavarozunk bele. Ez pár milliméterrel kiemelkedik az íny szintje felé, s mint a neve is elárulja a megfelelő ínystruktúra kialakulását, gyógyulását segíti. gy-két hét alatt kialakul a megfelelő így struktúra, így megtörténhet a lenyomatvétel. A lenyomatvételt követően 10-14 nap alatt elkészül a választott (porcelán, fémkerámia, cirkónium stb.) híd, korona, a hídrpotézis, az overdenture vagy bármi amit az orvos és a páciens előzetesen eltervezett, megbeszélt.