Aphta

Az aphta vérbő udvarral övezett, sárgás-fehéres hártyával borított igen fájdalmas fekély, melynek három féle megjelenési formája létezik. Az elváltozás legtöbb esetben bevezető tünetekkel kezdődik égő, fájdalmas érzés képében.

A leggyakoribb az ún. kis vagy recidiváló aphta, (=rendszeresen kiújuló, vagy nevezzük szerzői nevén is:Mikulicz aphta) mely elsősorban az ajak belső oldalán, szájfenéken, a nyelv alsó-oldalsó felszínén, vagy az orcai nyálkahártyán fordul elő egyesével, vagy többszörösen. Nyirokcsomó duzzanat kísérheti. Ezek a lencsényi méretű fekélyek 1-3 hét alatt heg nélkül spontán gyógyulnak.

Az ún. nagy aphta (szerzői nevén Sutton aphta) sokkal „gonoszabb”, 1-4 cm átmérőjű, igen mély és fájdalmas kráterszerű fekély, mely már érinti a mélyebb szöveteket is és ezért a gyógyulás után (mely hetekig-hónapokig tarthat) mély hegeket hagy maga mögött. Sajnos nemcsak a szájban, hanem egyéb nyálkahártyákon is előfordulhat. Nagyon fontos a részletes kivizsgálás, mert gyakori, hogy valamilyen belgyógyászati háttérbetegség is fennáll.

A harmadik típus orvosi neve az ún. herpetiform ulceráció (szerzői neve Cooke aphta), vagyis megjelenési formáját tekintve a herpeszes elváltozáshoz áll közelebb, de mégis fekély. A szájnyálkahártya bármely területén előfordulhat, bár leggyakoribb helye a nyelv alsó felszíne. Sűrű csoportokban előforduló tűszúrásnyi, gombostűfejnyi, fájdalmas hámhiányok, fekélyek, melyek összefolyhatnak és heg nélkül gyógyulnak. Gyomor-bél betegségek hajlamosítanak a kiújulásra.

Az aphtára mai napig sincs specifikus kezelés. Mindenekelőtt fontos a részletes kivizsgálás és a góctalanítás, mert a nyálkahártya elleni immunfolyamatokat kiváltó tényező gócból is szóródhat. Ezen kívül nem elhanyagolható a már említett mechanikus irritáló tényezők kiküszöbölése, fogkő eltávolítás, ínygyulladás megszüntetése, vitamin-, vagy vashiány felderítése.