Csonthártyagyulladás (periostitis)

Az állcsontok (maxilla, mandibula) csonthártyája alatt kialakuló -leggyakrabban akut lefolyású- gyulladás. A csonthártya a csontot szorosan körülölelő kötőszövet eredetű vékony hártya. Leggyakrabban a szuvas fogon, annak gyökércsatornáján keresztül, ritkábban a fog mellett, fogágybetegség következményeként jut a fertőzéses folyamat a a gyökércsúcs körüli (periapicalis) térbe, majd innen a csonthártya alá.

Tünetek: a beteg fog gyökércsúcsa felett a nyálkahártya duzzadt, tapintásra fájdalmas, a duzzanat a környező lágyrészekre is ráterjed ( arc duzzanat, szemrés szűkebb, szem körüli szüvetek duzzadtak stb.), függően a beteg fog helyétől.

Kezelés:

Gyökérkezelés, gyökértömés. Szükség esetén gyökércsúcs resectio, esetleg fogeltávolítás.

Kezdeti stádiumban jegelés, előrehaladottabb állapotban a gennyes beolvadást segítő párakötés javasolt. A beolvadást követően helyi érzéstelenítés mellett egy kis metszés ejtésével (incisio) a felgyülemlett váladék eltávolítható. A váladék további folyamatos ürülését segíti drén behelyezése a tályogüregbe. Széles spektrumú antibiotikum szedése indokolt (Dalacin-C, Augmentin). Fájdalomcsillapítás nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel javasolt.