Cukrok és az édesség

A fogak egészségére a legnagyobb veszélyt a cukrok jelentik. Minden egyszerű cukor fogyasztása, legyen az a mézben található vagy csak az egyszerű kristálycukor, növeli a fogszuvasodás esélyeit. A cukortartalmú foglepedék kedvező környezete és tápanyaga miatt, a fogakon lerakódott lepedékben nagy számban találhatóak az úgynevezett savtermelő baktériumok, és a fogakkal való hosszabb idejű érintkezés által, nagy mennyiségben termelt savak, erőteljesen roncsolják a fogat. Megfelelő tisztítási eljárással és a cukros lepedék eltávolításával ez a hatás kiküszöbölhető, elkerülhető. Mivel a gyermekek cukorfogyasztása átlagosan meghaladja a felnőttek fogyasztási mennyiségét, ügyelni kell a gyermekek szájhigiéniai szokásaira, a tejfogak és a későbbi maradó fogak egészsége érdekében. Mellőzni kell szintén, a cumikban adagolt cukros italok fogyasztását is, mivel a cukros oldatok jelentős ideig érintkeznek a fogakkal, így a károsodási hatások növeltek. Cukormentes rágógumik alkalmazása viszont elősegítheti a tisztítási folyamatokat, erősíti a rágószerveket és izomzatot.