Fogkefe

A fogkefe, fejből és nyélből álló, a fogak tisztítására, ételmaradékok és lerakódások eltávolítására alkalmazott eszköz. A fejen található sörték keménysége is sűrűsége váltakozó, kisgyermekeknek kisebb, puha sörtéjű fogkefét, míg felnőtteknek nagyobb fejű, erősebb sörtéjű fogkefét ajánlanak. A fogkefével történő étkezés utáni és lefekvés előtti tisztítás elengedhetetlen kiegészítői, a fogkrém és a fogak közötti területek tisztítására szolgáló fogselyem.

A hagyományos fogkefék mellett egyre nagyobb teret nyernek az elektromos fogkefék.  Az elektromos fogkeféknek kiemelkedően fontos szerepe van a nem megfelelő kézügyességűek (gyermekek, idősek) fogmosásának hatékonyabbá tételében. Az elektromos fogkefe feje működés közben körkörösen is mozog miközben mi is mozgatjuk. Könnyebben eltávolíthatjuk a lepedéket a nehezen elérhető helyekről is.

Tudományos vizsgálatok szerint, az elektromos fogkefék használatával könnyebb fenntartani a megfelelő szájhigiénét, de természetesen a hagyományos fogkefék is tökéletesek megfelelő technika alkalmazása esetén.