Kompozit tömés

A sérült, szuvas vagy zománchibás fogak helyreállításához rendelkezésre álló legkorszerűbb tömőanyag a fotopolimerizációs ( fényre kötő tömőanyagok hatodik generációját képező ) ún.: totál bonding rendszerű tömés, mellyel kiemelkedő mechanikai és esztétikai hatás érhető el.

A kompozit tömőanyagoknál olyan erős kémiai kötés alakul ki a tömés és a fog valamennyi anyaga között, hogy a fúrás alkalmával az ép foganyag feláldozására ( mechanikai rögzítésre ) nincs szükség.

A hatodik generációs fényre kötő tömőanyag nem csak a foghoz való kötődésében nyújt többet elődeinél, hiszen a hihetetlenül magas ,kopásállóság, nyomásállóság és szakítószilárdság eredményeképpen az ép foggal vetekedő tulajdonságú anyag. Így nemcsak a frontfogak, hanem az őrlőfogak területén is alkalmazható. A hatodik generációs fényre kötő kompozitok a foghoz tökéletesen illeszkedő színükkel szinte teljesen észrevehetetlenek maradnak.

A kompozit anyagok nevükből is sejthetően több komponensből állnak.

A műgyanta alapmassza nanométeres üveg, illetve porcelánszemcsékkel van megerősítve. Az anyagban adott hullámhosszúságú (kék) fény hatására polimerizáció indul el, a puha tömőanyag ekkor köt meg megfelelő keménységűvé. mely nagyjából a zománc keménységének felel meg. A megfelelő fényt egy speciális fogászati polimerizációs lámpa biztosítja.

A fényre polimerizálódó ún. fényre kötő tömés legnagyobb előnye a kitűnő esztétikai hatás, épp ezért lehet kitűnően alkalmazni a frontfogak restaurációjánál, direkt héjak készítésénél.